Tak jak obiecałam, wracam z przepisem na pyszny, błyskawiczny i banalnie prosty deser. Ciasto w kubku to świetny deser dla studentów, którzy nie zawsze mają możliwość korzystania z piekarnika, a także idealne rozwiązanie w sytuacji podbramkowej np. gdy goście zjawiają się niezapowiedziani.
Ciasto w kubku
Autor: Sortedfood
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki cukru pudru (ja zastąpiłam je syropem z agawy)
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko (weganie mogą je zastąpić ugniecionym bananem)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kawy
- czekoladowe wiórki lub bakalie (według uznania)
Mieszamy w kubku wszystkie sypkie składniki, dodajemy jajko, olej i mieszamy tak aby nie było żadnych grudek. Dodajemy kawę, wiórki czekoladowe lub bakalie. Wkładamy na 2,5 min do mikorfalówki na pełną moc.
Gotowe!
Można wyjadać łyżeczką prosto z kubka lub dodać bitej śmietany lub lodów, można też pokroić na plastry i posmarować ulubioną marmoladą.
3 komentarze:
jakie szybkie i proste!:) super!
Świetny pomysł na rozwiązanie chęci na szybkie ciasto :)
Madziu, ie jest to może deserowy cud świata ale na pewno jest to świetne rozwiązanie na nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :-)
Whiness - mam nadzieję, że udało mi się pobudzić u Ciebie apetyt na słodkie :-)
Prześlij komentarz