Istnieją w świecie kulinarnym połączenia idealne: gruszka z serem pleśniowym, szpinak i orzechy, truskawki i ocet balsamiczny....
Takim połączeniem jest też moim zdaniem kompozycja czekolady i wiśni.
Te dwa smaki słodki i kwaśny świetnie się uzupełniają, wiśnie równoważą słodycz czekolady i wydobywają jej smak. Ciasto jest bardzo czekoladowe, pyszne idealne na poprawę nastroju!
Ciasto czekoladowe z wiśniami
- 25 dag mąki
- 9 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag cukru białego drobnego 20 dag cukru brązowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka brandy
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka soli
- 35 dag wiśni (rozmrożonych lub ze słoika)
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Przesiewamy mąkę z kakao, sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodajemy oba rodzaje cukru. W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką, wanilią i brandy. W rondelku podgrzewamy niepełną szklankę wody, masło i sól. Powoli wlewamy zawartość rondelka do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy mieszaninę jajkowo-maślankową. Wiśnie osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy na dnie formy, zalewamy ciastem i pieczemy przez 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy i studzimy.
Smacznego!
9 komentarzy:
O tak, czekolada i wiśnie - mniam!
Zdecydowanie wiśnie i czekolada to małżeństwo doskonałe:) Pyszne ciasto!
Pozdrawiam Cię!
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Twoje wygląda przeapetycznie. Aż chciałoby się choć kawałeczek do kawy ;-)
Oj tak. Czekoladę i wiśnie przyjmuję w każdej wersji! Fantastyczne ciasto :-)
czekolada i wisnie to bardzo pyszne polaczenie:)
Cudowne! Tęsknię do lata i świeżego smaku wiśni...
takie połączenie na zawsze zyskało moje serce :)
No, ciemna czeko i wiśnie - pyszny klasyk!
Tylko... gdzie niby w tym przepisie ta czekolada? ;P
Pozdrawiam!
N.
kurcze ciasto mi nie wyszło , po 50 min było jeszcze płynne
mam piekarnik elektryczny , temp była 190 :(
Prześlij komentarz