niedziela, 5 września 2010

Sałatka z kurczaka z winogronami i morelami


Uwielbiam sałatki, musiałam się zatem przyłączyć do Baru Sałatkowego u Peli, jest to mój debiut - mam jednak nadzieję, że zagoszczę w barze na dłużej.

Pela podała składniki sałatki i sosu pozwalając nam uczestnikom na własne wariacje na ich temat.

Oto moja propozycja:

Sałatka z kurczaka z winogronami i morelami

sałata
1 pierś z kurczaka
4 morele
1 kiść winogron
mały kawałek sera koziego Chevrette - zastąpiłam nim seler naciowy

Na sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majonezu
sok z cytryny
1 suszona papryczka peperoncino
sól, pieprz

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, na patelni grillowej opiekamy posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka oraz przepołowione i wypestkowane morele. Gdy morele się gotowe zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy pierś z kurczaka jest upieczona z obu stron, kroimy ją na kawałki. Do miski z sałatką wkładamy kurczaka, morele i przepołowione winogrona oraz bardzo chude plasterki sera koziego. Robimy sos: mieszamy jogurt, majonez, miód, sok z cytryn i peperoncino. Całość mieszamy. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.

Smacznego!

1 komentarz:

Pela pisze...

Kasiu - I ja mam nadzieję, że zagościsz na stałe.
Jesteś pierwszym gościem z sałatką w nowej edycji barowej.
Pozdrawiam serdecznie