czwartek, 9 września 2010

Ciasto kakaowo - cukiniowe

Przyszła jesień – może nie ta kalendarzowa, ale patrząc za okno wydaje się, że jest środek listopada. Nieustannie pada, jest szaro i zimno. W taką pogodę czuję potrzebę zaszycia się pod kocem z ciekawą książką, gorąca czekoladą i kawałkiem aromatycznego ciasta, najlepiej też czekoladowego, w końcu dzięki czekoladzie wydzielają się endorfiny – hormony szczęścia! Nie wiem jak Wy ale ja ich bardzo potrzebuję w deszczowe dni.

Postanowiłam przygotować ciasto kakaowo - cukiniowe pocieszając się, że takie jest zdrowsze. Jest ono bardzo aromatyczne, kakaowe, lekko wilgotne. Nie bójcie się cukinii w zasadzie w nim nie czuć!



Ciasto kakaowo- cukiniowe

250 g cukinii
3 łyżki soku pomarańczowego
120 ml maślanki
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
30 g kakao
3 jajka
180 g cukru
120 ml oleju słonecznikowego
120 g pokrojonych orzechów

Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy cukinię wraz z sokiem pomarańczowym do garnka i gotujemy ok. 5 min. Następnie miksujemy i mieszamy z maślanką.
W misce mieszamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami. W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem i olejem. Masę jajeczną dodajemy do mąki i mieszamy. Na końcu dodajemy cukinię z maślanką. Przelewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 min. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe poprzez wbicie w niego patyczka - powinien być suchy.

Smacznego! 

2 komentarze:

paproszek pisze...

bardzo pociągająco wygląda.Zaintrygowało mnie bardzo i napewno wypróbuję:)

Kasia pisze...

Paproszku, mam nadzieję, że będzie Ci smakować!