środa, 19 stycznia 2011

Zaproszenie - Weekendowa Piekarnia # 102



Mam zaszczyt zaprosić Was na 102 wydanie Weekendowej Piekarni. Bardzo podoba mi się idea Weekendowej Piekarni i jak tylko pozwala czas staram się przyłączać do wspólnego pieczenia, dlatego bardzo się cieszę, że mogę gospodarzyć w tym wydaniu.

Długo myślałam nad przepisem jaki Wam zaproponować i w końcu zdecydowałam się na mój ostatnio, ulubiony chleb. Jest to chleb z książki Petera Reinharta "Wholegrain Breads", znaleziony na blogu Liski 
(tą książkę ciągle mam na liście "must have") chleb żytni z melasą i czarnuszką.
Piekę go ostatnio kilka razy w tygodniu z czarnuszką, kminkiem lub słonecznikiem. Jest przepyszny taki prawdziwy żytni, idealny zarówno do miodu jaki i szynki.

Chleb żytni z melasą i czarnuszką
Rye Sandwich Seigle

  • 340 g mąki żytniej razowej np. typ 2000
  • 170 g mąki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g mleka, mleka sojowego, maślanki
  • 170 g wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 30 g melasy
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki czarnuszki
Wieczorem:

Miska nr 1:
60 g mąki żytniej razowej (np 2000)
170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
1/2 łyżeczka soli
170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego, jogurtu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.

Miska nr 2:
70 g zakwasu żytniego
220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
170 g wody o temp. pokojowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.

Rano:

Wymieszać składniki z obu misek, dodać:
60 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki czarnuszki

Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.
Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C i wstawiamy chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub naczynie z wodą.
Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut - upieczony chleb, popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie). 

Życzę udanych wypieków!
Smacznego!

3 komentarze:

ewe.kott pisze...

wszystkie składniki w domu mam, tylko zakwas wymaga odświeżenia :)
już zakasam rękawy i w weekend piekę!
pozdrawiam serdecznie!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Z chęcią się przyłączyłam:). Własnie zajadam pierwszą kromkę i jest pyszna...w końcu poznałam smak czarnuszki i jest wspaniały, nadaje chlebkowi takiej pikantnosci:) Zaraz wklejam na bloga:) pozdrawiam ciepło

Iv pisze...

Ja upiekłam po czasie, ale jednak :) Chleb jest świetny, na pewno będę do niego wracać.