Eggah to arabski odpowiednik omletu czy frittaty. Jest bardzo prosty w wykonaniu, świetnie nadaje się np. na lunch w pracy. Idealna propozycja na piątkowy obiad, zwłaszcza gdy nie mamy za dużo czasu. Polecam!
Eggah
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- dowolne warzywo: cukinia, ciecierzyca, brokuł itd. (u mnie brokuł i pomidor)
- sól
- pieprz
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek na małej ilości oliwy. W tym czasie przygotowujemy warzywa, gotujemy brokuła, podsmażamy cukinie lub inne warzywo, odstawiamy. Mieszamy jajka z mlekiem dodajemy do nich ostudzone warzywa i mieszamy. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu aby ściął się spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wstawiamy patelnię (musi mieć żaroodporną rączkę) do piekarnika i pieczmy ok. 10 min. Podajemy na ciepło lub zimno np. z zieloną sałatą .
Smacznego!
5 komentarzy:
Super danie :)
Nigdy o nim nie słyszałam! Ponieważ uwielbiam omlety i frittatę, eggah też z pewnością mi posmakuje:)
Pozdrawiam Cię!
ale pyszności!
Wygląda doprawdy pysznie.
lubie takie omlety:)
Prześlij komentarz