wtorek, 18 stycznia 2011

Eggah

 
Eggah to arabski odpowiednik omletu czy frittaty. Jest bardzo prosty w wykonaniu, świetnie nadaje się np. na lunch w pracy. Idealna propozycja na piątkowy obiad, zwłaszcza gdy nie mamy za dużo czasu. Polecam!

Eggah
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • dowolne warzywo: cukinia, ciecierzyca, brokuł itd. (u mnie brokuł i pomidor)
  • sól
  • pieprz
 
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek na małej ilości oliwy. W tym czasie przygotowujemy warzywa, gotujemy brokuła, podsmażamy cukinie lub inne warzywo, odstawiamy. Mieszamy jajka z mlekiem dodajemy do nich ostudzone warzywa i mieszamy. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu aby ściął się spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wstawiamy patelnię (musi mieć żaroodporną rączkę) do piekarnika i pieczmy ok. 10 min. Podajemy na ciepło lub zimno np. z zieloną sałatą .
 
Smacznego!

5 komentarzy:

grazyna pisze...

Super danie :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Nigdy o nim nie słyszałam! Ponieważ uwielbiam omlety i frittatę, eggah też z pewnością mi posmakuje:)
Pozdrawiam Cię!

Paula pisze...

ale pyszności!

Ag pisze...

Wygląda doprawdy pysznie.

aga pisze...

lubie takie omlety:)