wtorek, 25 stycznia 2011

Chleb żytni z melasą i czarnuszką


Przepyszny chleb, który zaproponowałam w Weekendowej Piekarni. Polecam i zachęcam do pieczenia!

Chleb żytni z melasą i czarnuszką
Rye Sandwich Seigle

  • 340 g mąki żytniej razowej np. typ 2000
  • 170 g mąki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g mleka, mleka sojowego, maślanki
  • 170 g wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 30 g melasy
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki czarnuszki
Wieczorem:

Miska nr 1:
60 g mąki żytniej razowej (np 2000)
170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
1/2 łyżeczka soli
170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego, jogurtu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.

Miska nr 2:
70 g zakwasu żytniego
220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
170 g wody o temp. pokojowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.

Rano:

Wymieszać składniki z obu misek, dodać:
60 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki czarnuszki

Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.
Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C i wstawiamy chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub naczynie z wodą.
Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut - upieczony chleb, popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie). 

7 komentarzy:

Amber pisze...

Czuję,wiem,że jest pyszny! Niestety,odkładam na później...
Pozdrowienia!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Jest po prostu mega pyszny:) Pochłonęłam na kolację 3 kromeczki:) dzięuję za przepis, który wejdzie na stałe do naszej domowej piekarni:)

Kasia pisze...

Amber, jak znajdziesz czas koniecznie spróbuj!

Jolu, bardzo się cieszę u nas także zagościł i powiem szczerze, że tylko zmieniam ilość czarnuszki lub zamiast niej daję słonecznik i kminek za każdym razem wychodzi pyszny!

aga pisze...

chlebus apetycznie wyglada:)

Paula pisze...

przepyszne są chleby z dodatkiem czarnuszki :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu, Kasiu, ja wiem, że wstecz się nie liczy, ale piekłam już kiedyś ten chleb i jest przepyszny! Zdecydowanie w ścisłej czołówce moich ulubionych chlebów!
Pozdrawiam Cię:)

Tilianara pisze...

Kasiu, upiekłam ten chlebek wreszcie i jestem nim zachwycona - wspaniały :) Dzięki jeszcze raz za takie smakowite gospodarzenie :)
http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/aromat-zyta.html