W tym miesiący w Weekendowej Cukierni króluje Pinkcake, obie propozycje bardzo mi się spodobały, ale ponieważ mam słabość do ciast czekoladowych postanowiłam wypróbować przepis z burakiem.
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy z dnem wyłożonym papierem (ja upiekłam w formie na muffiny) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego!
7 komentarzy:
pychota:) chyba skusze sie na choc jedna muffinke:)
I co, smakowały?
Pozdrawiam! :)
Właśnie ciacho piekę :)
A ja nie moge sie jakos przelamac...choc ciasto buraczana brzmi calkiem dobrze:) jestem ciekawa jak smakuja
też robiłam ciasto buraczane !
jest niezwykłe ;]
Aga bardzo proszę częstuj się, to przecież zdrowe ciasto z burakiem :-)
Pinkcake bardzo smakowało, nie tylko domownikom alke również znajomym.
Nobleva, smakowało Ci?
Gosiaa99 ciasto ma delikatny zapach i posmak buraka, ale moim zdaniem to zupełnie nie przeszkadza, a dzięki temu ciasto jest pyszne!
Karmel-itka zgadzam się z Tobą w 100 %
wygląda tak intensywnie czekoladowo! super
Prześlij komentarz