piątek, 22 października 2010

Stir-fry z makaronem soba



Na dzisiejszy piątkowy obiad proponuję pyszne, zdrowe i błyskawiczne danie rodem z Azji.

Stir-fry z makaronem soba

250 g makaronu soba
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
kilka liści kapusty pak-choi
tofu wędzone
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 suszona rozkruszona papryczka chili lub świeża
szczypta cukru
sezam

Makaron gotujemy ok. 5 min. odcedzamy. Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, zmiażdżone ząbki czosnku, papryczkę i cukier – tą marynatą zalewamy pokrojone w kostkę tofu. Odstawiamy na ok. 10 min. Paprykę, cukinię kroimy w kostkę, a pak-choi w paski. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i wrzucamy tofu. Podsmażamy chwilkę, dodajemy cukinie, paprykę i pak-choi i podsmażamy ok. 2 min. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i marynatę, którą zalane było tofu.
Chwilkę podsmażamy. Podajemy posypane czarnym sezamem.

Smacznego!

3 komentarze:

aga pisze...

zapowiada sie bardzo smaczne jedzonko:) chetnie sprobuje takiego makaronu:)

Arvén pisze...

Kocham stir-fry, wszelakie! :)

Paula pisze...

od samego patrzenia robię się głodna!