niedziela, 3 października 2010

Nadrabianie zległości - Weekendowa Cukiernia placek bawarski ze śliwkami

Wrzesień przeleciał mi w mgnieniu oka. Tyle miałam planów a tu już październik. Dlatego nadrabiam zaległości bo nie można się poddawać! Placek bawarski propozycję Carmelliny zrobiłam we wrześniu jednak zanim zdążyłam zrobić zdjęcie już go nie było. Placek jest pyszny, za drugim razem upiekłam go w tortownicy więc mojego ulubionego ciasta drożdżowego jest jeszcze więcej! Piekąc dwa razy ten sam placek uważam, że debiut w Weekendowej Cukierni zaliczyłam dwukrotnie :-)



Bawarski placek z węgierkami
20 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
400 g mąki
szczypta soli
1 jajko
100 g cukru + 1 łyżka
75 g roztopionego masła
1,25 kg węgierek
50 g posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki). Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować. Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

Smacznego!

3 komentarze:

Alina pisze...

Pyszny, to fakt:) Potwierdzam! A WC zaliczyłaś jak się patrzy! Żeby 2 razy bawarski w tak krótkim czasie upie... tego to chyba jeszcze nie było:) Pozdrawiam serdecznie:)

Paula pisze...

świetne ciacho!

Carmellina pisze...

Piękności! Aż dwa razy! :) Niesamowite, ale to chyba znaczy ze smakowało! Dziękuję, za udział :*