środa, 27 października 2010

Weekendowa Cukiernia - czekoladowe ciasto z burakiem


W tym miesiący w Weekendowej Cukierni króluje Pinkcake, obie propozycje bardzo mi się spodobały, ale ponieważ mam słabość do ciast czekoladowych postanowiłam wypróbować przepis z burakiem.

Czekoladowe ciasto buraczane

250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach 
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy z dnem wyłożonym papierem (ja upiekłam w formie na muffiny) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego!

7 komentarzy:

aga pisze...

pychota:) chyba skusze sie na choc jedna muffinke:)

pinkcake pisze...

I co, smakowały?
Pozdrawiam! :)

nobleva pisze...

Właśnie ciacho piekę :)

gosiaa99 pisze...

A ja nie moge sie jakos przelamac...choc ciasto buraczana brzmi calkiem dobrze:) jestem ciekawa jak smakuja

Karmel-itka. pisze...

też robiłam ciasto buraczane !
jest niezwykłe ;]

Kasia pisze...

Aga bardzo proszę częstuj się, to przecież zdrowe ciasto z burakiem :-)
Pinkcake bardzo smakowało, nie tylko domownikom alke również znajomym.
Nobleva, smakowało Ci?
Gosiaa99 ciasto ma delikatny zapach i posmak buraka, ale moim zdaniem to zupełnie nie przeszkadza, a dzięki temu ciasto jest pyszne!
Karmel-itka zgadzam się z Tobą w 100 %

Paula pisze...

wygląda tak intensywnie czekoladowo! super