Dzisiaj propozycja ciasta dla zapracowanych - wspaniałe aromatyczne ciasto bananowe, które przygotowuje się w kilka minut a efekt jest naprawdę niezwykły. Potrzebujemy jedynie 3 lub 4 dojrzałych bananów choć - mogą być także pokrojone mrożone co przetestowała moja siostra :-)
Przepis na to ciasto dostałam od siostry, która gdzieś znalazła przepis na ciasto bananowe a potem metodą prób i błędów go dopracowywała. Efekt jest moim zdaniem wspaniały bo ciasto nie dość, że pyszne to jeszcze szybkie i tanie. Ciasto ma tylko jedną wadę, zdecydowanie za szybko się zjada!
3 lub 4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju
1 jajko
3/4 szklanki cukru - ale zdecydowanie wystarcza mniej bo banany są
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy olej, rozmącone jajko, następnie cukier i esencję waniliową. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do reszty składników. Mieszamy, przekładamy do keksówki (najlepiej 20x10) pieczemy w temp. 170 C przez 1 godzinę.
Smacznego!
11 komentarzy:
Muszę spróbować ,bo jedyne co robiłem bananowe to pancakes ;)
Pzdr
Uwielbiam ciasto bananowe :) Słodkie i wilgotne ciasto, nadające się nie tylko dla zapracowanych, ale dla linii bezpieczniej jest jednak coś robić ;)
Wygląda pięknie. Ja mam trochę inny przepis na to ciasto. Muszę wypróbować ten i porównać. Zapraszam do mojej kuchni : http://smaczneprzygodywkuchni.blogspot.com/
rewelacyjny przepis! ciasto pycha :))
Boskie ciasto! Szybkie proste puszyste I wilgotne. I zdecydowanie szybko znika! Na drugi dzien (jeeeeeesli w ogole zostanie) nie traci swoich walorow.
Przepyszne! Robiłam już niejedno ciasto bananowe z różnych przepisów ale to przebiło wszystkie! Szybkie, wilgotne, znika natychmiast. Polecam!
Czy zamiast sody oczyszczonej mogą być 2 łyżeczki proszku do pieczenia?
Bardzo dobry, latwy przepis, a ciasto jest yummy, dodaje sobie cynamonu troszke i jest miodzio!
Właśnie wstawiam do piekarnika
��
Babko babko udaj się
Dlaczego k a z d y przepis jest tylko dla zaawansowanych ? Dlaczego popisujecie sie na swoj,rodziny temat- ale np.nie piszecie,ktora pólka piekarnika, temp.podana z teroobiegiem czy bez, typ mąki?czy do nagrzanego piekarnika czy nie? Jak ktoś to wszystko wie,to przepisow nie szuka.Milego wpisywania piochlebnych dla siebie komentarzy zamiast podawania konkternych danych w przepisach.
Mnie to wy6gląda na przepisaną skądes receptę, albo przetłumaczoną.
Prześlij komentarz