poniedziałek, 3 września 2012

Zupa pomidorowa

Każdy z nas miewa dni kiedy potrzebuje dania, które jest lekkie, smaczne, kojące. Dania, po którego zjedzeniu patrzymy na świat nieco bardziej optymistycznie. Ostatnio takim daniem dla mnie jest zupa pomidorowa. Niektórzy twierdzą, że to nie jest typowa zupa tylko krem. Tak czy inaczej jest ostatnio moje "comfort food", a że sezon na pomidory trwa nie zamierzam sobie żałować :-)


Zupa pomidorowa

4 pomidory
2 małe cebule
2 lub 3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
pieprz
cukier  
grzanki
ser np. rolada ustrzycka lub oscypek

Sparzamy pomidory i kroimy na mniejsze części. Na oliwie podsmażamy cebulę i gdy lekko się zarumieni dodajemy pomidory, następnie wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę soli, cukru i dusimy aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Gdy pomidory są już miękkie, dodajemy bazylię i oregano tak ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw. Miksujemy pomidory i dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z bazylią, grzankami i potartym serem.

Smacznego!



Brak komentarzy: