poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wegański mus kakaowy

Przejście na dietę wegetariańską otworzyło mi oczy na produkty i dania o jakich nie słyszałam lub jakich nie przyszłoby mi do głowy wypróbować. Tak też było z musem kakaowym z awokado. Znałam awokado w guacamole, w sałatce...ale w deserze nie.
Spróbowałam musu i od tego czasu na stałe zagościł on w naszym menu deserów szybkich, które robimy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Mus jest banalnie prosty - do wykonania deseru potrzebujemy tylko trzy składniki: dojrzałe awokado, syrop z agawy, kakao. Ten deser trzeba spróbować nawet jeśli nie jest się weganinem.


Mus kakaowy z awokado

1 dojrzałe awokado
1 /4 szklanki kakao
1/4 szklanki syropu z agawy
1 łyżeczka esencji waniliowej

Obieramy awokado i wraz z innymi składnikami miksujemy w blenderze. Przekładamy do miseczek lub pucharków, schładzamy w lodówce. 

Gotowe!



1 komentarz:

whiness pisze...

Z chęcią spróbowałabym tego musu, zwłaszcza, że jeszcze nigdy nie jadłam awokado. Ciekawi mnie ten smak...