piątek, 24 sierpnia 2012

Najlepsze na świecie ciasto rumowe

Znacie przepis na idealne ciasto rumowe? Ja ostatnio znalazłam :-). 
Przepis na to wspaniałe, ciasto wyczytałam w książce Paulliny Simons "Przepisy Tatiany". W książce autorka nie tylko dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi, rodzinnymi przepisami, ale także ukazuje nam fragmenty swojego życia. Książka nie jest typową książką kucharską ale raczej powieścią przy której czytaniu można porządnie zgłodnieć. Znajduje się w niej wiele przepisów na bliny, leniwą kapustę czy napoleonki itd.
Najciekawszy jest jednak przepis na ciasto rumowe. 

Proszę koniecznie przeczytać cały przepis! 

Najlepsze na świecie ciasto rumowe

1 łyżka cukru
175g suszonych owoców
1 łyżeczka sody
2 duże jajka
Sok z cytryny
 900 ml lub 1,8 l dobrego ciemnego rumu
200 g brązowego cukru
250 g masła
1/1 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów



"Przygotuj miskę, miarkę etc. Zanim zaczniesz, spróbuj rumu. Dobry, prawda? No to do działa! Spróbuj rumu jeszcze raz, nie możesz mieć najmniejszych wątpliwości. Aby się upewnić, że jest najwyższej jakości, wlej 100 ml do kieliszka i wypij jednym haustem… dobry rum wchodzi gładko. Zły wręcz przeciwnie. Powtarzaj, by mieć absolutną pewność. Mikserem ubijaj masło na pulchną masę. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj dalej. Upewnij się  raz jeszcze, czy rum jest naprawdę dobry. Otwórz następną butelkę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodaj jajka, suszone owoce i uwijaj na wysokich obrotach. Jeśli owoce przykleją się do mieszadła, zdejmij je łyżką. Spróbuj rumu, koniecznie. Przesiej 300 g soli lub pieprzu (obojętnie). Spróbuj rumu. Wlej sok z cytryny. Dodaj posiekane orzechy. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru – lub jakiegokolwiek koloru, co za różnica. Wywieszaj dobrze. Natłuść piekarnik. Podgrzej blachę do 200 C. Wlej misę do piekarnika i biecz. Spróbuj rumu jeszcze raz  i…. zostaw wszystko, idź spać."

No i jak? Podobał Wam się przepis? Dość nietypowy, prawda? Ciekawe czy udałoby się z niego upiec ciasto? Mam pewne wątpliwości :-)

Pozdrawiam

Kasia

P.S. Błędy w tekście przepisu są zamierzone

Brak komentarzy: