poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto w kubku czyli sposób na szybki deser

Tak jak obiecałam, wracam z przepisem na pyszny, błyskawiczny i banalnie prosty deser. Ciasto w kubku to świetny deser dla studentów, którzy nie zawsze mają możliwość korzystania z piekarnika, a także idealne rozwiązanie w sytuacji podbramkowej np. gdy goście zjawiają się niezapowiedziani.


Ciasto w kubku

Autor: Sortedfood

Składniki:
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki cukru pudru (ja zastąpiłam je syropem z agawy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko (weganie mogą je zastąpić ugniecionym bananem)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kawy
  • czekoladowe wiórki lub bakalie (według uznania)
Mieszamy w kubku wszystkie sypkie składniki, dodajemy jajko, olej i mieszamy tak aby nie było żadnych grudek. Dodajemy kawę, wiórki czekoladowe lub bakalie. Wkładamy na 2,5 min do mikorfalówki na pełną moc.
Gotowe!
Można wyjadać łyżeczką prosto z kubka lub dodać bitej śmietany lub lodów, można też pokroić na plastry i posmarować ulubioną marmoladą.



3 komentarze:

Magda pisze...

jakie szybkie i proste!:) super!

whiness pisze...

Świetny pomysł na rozwiązanie chęci na szybkie ciasto :)

Kasia pisze...

Madziu, ie jest to może deserowy cud świata ale na pewno jest to świetne rozwiązanie na nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :-)

Whiness - mam nadzieję, że udało mi się pobudzić u Ciebie apetyt na słodkie :-)