poniedziałek, 8 listopada 2010

Jabłkowo - żurawinowa skórka - czyli zdrowe cukierki


 
Lubicie żelki? Ja nie lubiłam do czasu aż nie wyszłam za mąż za "Żelkowego potwora". Za namową Męża spróbowałam żelek i polubiłam je. Aby jednak zastąpić ulubiony przez nas wariant kwaśnych  żelek zaczęłam buszować po Internecie w poszukiwaniu zdrowszego substytuta. Z pomocą przyszła Martha Stewart i choć te cukierki nie do końca można nazwać żelkami całkiem dobrze mogą je zastępować.
Są bardzo owocowe, kwaskawe a co najważniejsze zdrowe!

 

 
Jabłkowo-żurawinowa skórka
  • 5-6 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka świeżych żurawin
  • 1/3 szklanki soku z jabłek
  • 1 łyżka plus 1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 100 C, dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Miksujemy pokrojone w kostkę jabłka, żurawiny, sok jabłkowy, sok z cytryny, cukier i miód. Pure odstawiamy na chwilkę by puściło sok i sok odlewamy. Dzielimy puree na dwie części i rozsmarowujemy na blachach na 0,5 cm grubości. Pieczemy w piekarniku przy otwartych drzwiach ok. 6 h. Czas pieczenia zależy od jabłek moje były dość suche więc nie trwało to 6 h. Skórkę pieczemy do suchego patyczka, należy jednka uważać, żeby nie przesadzić i nie upiec skórki za bradzo. Gdy jest już wysuszona wyłączamy piekarnik i zamykamy drzwiczki i zostawiamy na noc. Skórka powinna być sucha ale elastyczna. Następnie zwijamy skórkę i kroimy na żądaną wielkość.

 
Smacznego!

8 komentarzy:

Nina pisze...

fantastyczny przepis! zapisuję

Paula pisze...

jakie pyszności!

Amber pisze...

Ależ wspaniałości!
Wygląda bosko.Smak...mogę sobie wyobrazić.Mniammmmm

chantel pisze...

świetnie wyglądają!

Karola pisze...

super!

asieja pisze...

bardzo lubię żelki, czuję, że te cukierki przypadłyby mi do gustu.:-)

Karmel-itka. pisze...

niebywałe ;]
naprawdę, świetny przepis.

Kasia pisze...

Bardzo się cieszę, że podoba Wam się przepis! Serdecznie go polecam, pomimo, że może wydawać się trudny jest banalny w wykonaniu!