piątek, 21 grudnia 2012

DIY - prezenty - czekolada na gorąco na patyku

Niewiele jest osób, które zimą nie lubią wypić filiżanki gorącej czekolady. Świetnym prezentem dla czekoladowych smakoszy jest własnoręcznie przygotowana czekolada na gorąco na patyku, którą moczymy w filiżance gorącego mleka. Pycha!

Przepis pochodzi ze strony King Arthur flour i oryginalnie jest na 60 kostek goręcej czekolady, ja go trochę zmodyfikowałam.

Gorąca czekolada na patyku

50 ml śmietany kremówki
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
350 g czekolady gorzkiej najlepiej powyżej 50 % zawartości kakao

W garnuszku podgrzewamy mleko i śmietanę, gdy się zagrzeje zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Stawiamy na palnik i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Masa zacznie szybko gęstnieć wtedy zdejmujemy z ognia i wykładamy do foremki (najlepiej jednorazowej aluminiowej). Zostawiamy na noc do zastygnięcia. Kroimy na kwadraty, w środek każdego kwadratu wkładamy patyczek. Gotowe!


Brak komentarzy: