Zimowe menu znacznie się różni od letniego. Zmarznięci i przemoczeni marzymy aby potrawy nas ogrzały i dały siłę na walkę z przyrodą.
W taką pogodę najbardziej lubię wszelkiego rodzaju potrawki, gulasze, zupy. Gorące i esencjonalne posiłki są najlepszym rozwiązaniem na zimowy obiad.
Dzisiejsza propozycja pochodzi z książki Nigela Slater'a „Tender – Volume I”. Książka jest obszernym zbiorem rad i przepisów, zwłaszcza dla pasjonatów domowych ogródków.
Zawiera ona opis uprawy różnych gatunków warzyw od brukselki, kapusty, marchwi na bakłażanie, karczochu czy szparagach skończywszy. Zwieńczeniem opisu warzywa jest podanie smacznych i ciekawych przepisów na potrawę z wykorzystaniem danego warzywa. Z tej fantastycznej książki polecam dzisiaj potrawkę piwną. Pyszne i aromatyczne danie dla każdego!
Potrawka piwna
- 600 g wołowiny np. ligawa
- 2 cebule
- 1 puszka piwa
- 2 listki laurowe
- tymianek
- Sos jabłkowy
- 2 -3 jabłka
- cukier
- cynamon
- sól, pieprz
Kroimy wołowinę na 4 plastry i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, najlepiej w garnku żeliwnym lub w innym, który będziemy mogli włożyć do piekarnika. Wyjmujemy mięso, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę na złoto, dodajemy 2 łyżeczki tymianku i mieszamy. Wkładamy mięso do garnka z cebulą i zalewamy piwem, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 listki laurowe i wkładamy na ok. 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
W między czasie przygotowujemy sos jabłkowy: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy odrobina wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i cynamon do smaku. Następnie rozgniatamy jabłka widelcem na jednolitą masę. Dodajemy sos do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
2 komentarze:
pysznie się zapowiada!
intrygujące !
Prześlij komentarz