Sezon ogórkowy w pełni a my z M. wstaliśmy rano w niedzielę z pytaniem: "Co zrobić z 15 kg ogórków?" Nie ulegało wątpliwości, że znaczna część zostanie przerobiona na ogórki kiszone ale co z resztą?
Przypomniała mi się wtedy sałatka mojej Babci, pyszna ale wymagająca dużo pracy. Wzięliśmy się do roboty, w ruch poszły noże i tarki a także duża miska na pranie - w czymś trzeba było sałatkę wymieszać :-)
I tak wieczorem mieliśmy gotowe 14 słoików sałatki na zimę!
A teraz przepis:
Sałatka ogórkowa
2 kg ogórków
25 dag papryki czerwonej
25 dag cebuli
25 dag marchewki
1/2 główki czosnku
1,5 łyżki soli
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
pieprz czarny mielony
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja używam robota z nakładką szatkującą). Cebule kroimy w plasterki. Mieszamy ogórki z cebulą solimy i odstawiamy. Następnie obieramy marchewkę i trzemy ją na tarce na grubych oczkach, paprykę kroimy na małe kawałki. Odciskamy wodę, która powstała w naczyniu z ogórkami, dodajemy do ogórków pozostałe składniki, wszystko mieszamy i odstawiamy na 12 h.
Po tym czasie sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz