piątek, 31 sierpnia 2012

Zdrowe batoniki czyli szybka przekąska w biegu

Jestem typem człowieka, który musi jeść regularnie w przeciwnym razie robię się marudna i wściekle głodna. Taki stan jest niebezpieczny dla figury i lodówki :-), o otoczeniu nie wspominając. Wychodząc z domu muszę więc mieć ze sobą jakąś przekąskę, najlepiej zdrową. W takich sytuacjach idealnie sprawdzają się batoniki orzechowe. Spróbujcie tej przekąski a zobaczycie, że jest ona lepsza niż batonik zakupiony w sklepie i potrafi dodać nam energii na resztę dnia.

Batoniki orzechowe

Green Kitchen Stories

10 daktyli (ja użyłam fig)
2 łyżki wody
2/3 szklanki masła orzechowego (gotowego lub własnoręcznie wykonanego)
1 szklanka orzechów (różne rodzaje, co mamy pod ręką)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki słonecznika
1/2 szklanki suszonych owoców
1/2 łyżeczki soli

Kroimy daktyle na małe kawałki i wkładamy wraz z masłem orzechowym i wodą do garnuszka. Powoli podgrzewamy, gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy pokrojone orzechy, wiórki kokosowe, słonecznik, sól i suszone orzechy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy tak aby masa pokryła wszystkie składniki. Jeśli jest za mokra podgrzewamy chwilkę jeśli za sucha dodajemy trochę wody i mieszamy. Przekładamy masę do formy - ja używam keksówki ze zdejmowanym rantem i wkładamy do lodówki na 30 min lub jeśli chcemy żeby masa była bardziej chrupiąca na 20 min do piekarnika na 180 C. 

Smacznego!

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wegański mus kakaowy

Przejście na dietę wegetariańską otworzyło mi oczy na produkty i dania o jakich nie słyszałam lub jakich nie przyszłoby mi do głowy wypróbować. Tak też było z musem kakaowym z awokado. Znałam awokado w guacamole, w sałatce...ale w deserze nie.
Spróbowałam musu i od tego czasu na stałe zagościł on w naszym menu deserów szybkich, które robimy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Mus jest banalnie prosty - do wykonania deseru potrzebujemy tylko trzy składniki: dojrzałe awokado, syrop z agawy, kakao. Ten deser trzeba spróbować nawet jeśli nie jest się weganinem.


Mus kakaowy z awokado

1 dojrzałe awokado
1 /4 szklanki kakao
1/4 szklanki syropu z agawy
1 łyżeczka esencji waniliowej

Obieramy awokado i wraz z innymi składnikami miksujemy w blenderze. Przekładamy do miseczek lub pucharków, schładzamy w lodówce. 

Gotowe!



piątek, 24 sierpnia 2012

Najlepsze na świecie ciasto rumowe

Znacie przepis na idealne ciasto rumowe? Ja ostatnio znalazłam :-). 
Przepis na to wspaniałe, ciasto wyczytałam w książce Paulliny Simons "Przepisy Tatiany". W książce autorka nie tylko dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi, rodzinnymi przepisami, ale także ukazuje nam fragmenty swojego życia. Książka nie jest typową książką kucharską ale raczej powieścią przy której czytaniu można porządnie zgłodnieć. Znajduje się w niej wiele przepisów na bliny, leniwą kapustę czy napoleonki itd.
Najciekawszy jest jednak przepis na ciasto rumowe. 

Proszę koniecznie przeczytać cały przepis! 

Najlepsze na świecie ciasto rumowe

1 łyżka cukru
175g suszonych owoców
1 łyżeczka sody
2 duże jajka
Sok z cytryny
 900 ml lub 1,8 l dobrego ciemnego rumu
200 g brązowego cukru
250 g masła
1/1 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów



"Przygotuj miskę, miarkę etc. Zanim zaczniesz, spróbuj rumu. Dobry, prawda? No to do działa! Spróbuj rumu jeszcze raz, nie możesz mieć najmniejszych wątpliwości. Aby się upewnić, że jest najwyższej jakości, wlej 100 ml do kieliszka i wypij jednym haustem… dobry rum wchodzi gładko. Zły wręcz przeciwnie. Powtarzaj, by mieć absolutną pewność. Mikserem ubijaj masło na pulchną masę. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj dalej. Upewnij się  raz jeszcze, czy rum jest naprawdę dobry. Otwórz następną butelkę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodaj jajka, suszone owoce i uwijaj na wysokich obrotach. Jeśli owoce przykleją się do mieszadła, zdejmij je łyżką. Spróbuj rumu, koniecznie. Przesiej 300 g soli lub pieprzu (obojętnie). Spróbuj rumu. Wlej sok z cytryny. Dodaj posiekane orzechy. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru – lub jakiegokolwiek koloru, co za różnica. Wywieszaj dobrze. Natłuść piekarnik. Podgrzej blachę do 200 C. Wlej misę do piekarnika i biecz. Spróbuj rumu jeszcze raz  i…. zostaw wszystko, idź spać."

No i jak? Podobał Wam się przepis? Dość nietypowy, prawda? Ciekawe czy udałoby się z niego upiec ciasto? Mam pewne wątpliwości :-)

Pozdrawiam

Kasia

P.S. Błędy w tekście przepisu są zamierzone

czwartek, 23 sierpnia 2012

Co jadłam w środę?

Co jadałam w środę czyli "what I ate Wednesday" to jedna z akcji promowanych na zagranicznych blogach. Spodobała mi się ta akcja i jeśli Wam też się spodoba to będę umieszczać w czwartki post o tym co jadałam w środę. Akcja ta choć może wydać się dziwna wielu z Was, jest ciekawa i  pozwala poznać ulubione potrawy z  codziennego życia innych osób- każdy z nas jest trochę ciekaw co jedzą inni prawda?
Mam nadzieję, że tak akcja pozwoli mi przyjrzeć się dokładnie temu co jem czy dostarczam swojemu organizmowi niezbędnych składników, a Wam mam nadzieje podsunie kilka pomysłów na własny obiad.

Zachęcam do przyłączenie się do akcji - piszcie w komentarz co zjedliście?

A teraz co zajadła w środę:

Na śniadanie jak prawie zawsze - owsianka na mleku sojowym z połową banana, garstką żurawiny i szczyptą cynamonu. Dodam tylko, że najprawdopodobniej to się w środy nie zmieni ja tak mogę jeść codziennie i nie nudzi mi się :-).


Na obiad zjadłam włoską zupę pomidorową - naszą ulubioną ostatnio, z grzankami, bazylią i oscypkiem.



Drugie danie - lasagna z cukinii, kosmosy ryżowej i soczewicy czerwonej z sałatką a'la grecką.


Deser to galaretka z firmy Delecta bez żelatyny - średnio smaczna :-), dość chemiczna w smaku


A wieczorkiem do filmu mała przekąska czyli arbuz.

Zachęcam do przyłączenie się do akcji - piszcie w komentarz co zjedliście?

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto w kubku czyli sposób na szybki deser

Tak jak obiecałam, wracam z przepisem na pyszny, błyskawiczny i banalnie prosty deser. Ciasto w kubku to świetny deser dla studentów, którzy nie zawsze mają możliwość korzystania z piekarnika, a także idealne rozwiązanie w sytuacji podbramkowej np. gdy goście zjawiają się niezapowiedziani.


Ciasto w kubku

Autor: Sortedfood

Składniki:
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki cukru pudru (ja zastąpiłam je syropem z agawy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko (weganie mogą je zastąpić ugniecionym bananem)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kawy
  • czekoladowe wiórki lub bakalie (według uznania)
Mieszamy w kubku wszystkie sypkie składniki, dodajemy jajko, olej i mieszamy tak aby nie było żadnych grudek. Dodajemy kawę, wiórki czekoladowe lub bakalie. Wkładamy na 2,5 min do mikorfalówki na pełną moc.
Gotowe!
Można wyjadać łyżeczką prosto z kubka lub dodać bitej śmietany lub lodów, można też pokroić na plastry i posmarować ulubioną marmoladą.



piątek, 17 sierpnia 2012

Wracam, nadchodzą zmiany

Dawno mnie nie było na blogu ale wracam i tym razem mam nadzieję, że na stałe J
Podczas mojej nieobecności zaszło u mnie mnóstwo zmian – największą zmianą jest bezwątpienia przejście na wegetarianizm. Już od listopada 2011 r.,  po części z przyczyn światopoglądowych, po części z powodów zdrowotnych, jestem wegetarianką. Ponadto zaczęłam zwracać uwagę na to co jem i co jest w składzie produktów, które kupuję, stosować tylko ekologiczne środki czystości, ekologiczne i naturalne kosmetyki.  Jednym słowem próbuję żyć zdrowiej, co nie oszukujmy się, nie zawsze mi się udaje.
W związku ze zmianą mojej diety nastąpią także zmiany na blogu – będą pojawiały się głównie potrawy wegetariańskie, a jeśli bloga przejmie mój Mąż to potrawy z mięsem (Mąż choć przez większość czasu towarzyszy w wegetarianizmie i popiera w 100 % , czasem lubi zjeść sobie mięso).
Od czasu do czasu możecie także spodziewać się jakiejś recenzji kosmetyku bo zdążyłam już sporo przetestować.
To na razie tyle! Już wkrótce przepis na super szybki deser dla studentów i nie tylko.
Pozdrawiam
Kasia