poniedziałek, 3 października 2011

Faszerowana dynia hokkaido

Dawno mnie tu nie było.... no cóż nic nie mam na swoje usprawiedliwienie prócz braku czasu...Powiem tylko, że spróbuję pisać częściej, a co z tego wyjdzie zobaczymy!

Wracam z przepisem na pyszne danie, jesienne, idealne na obiad lub kolację.

Faszerowana dynia hokkaido

Składniki:
  • malutkie dynie hokkaido takie ok. 200-300 g (moje są z własnej hodowli)
  • ok. ½ – 1 szklanki kaszy jaglanej w zależności od ilości i wielkości dyni
  • 2-3 większe grzybki najlepiej podgrzybki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, imbir świeży, gałka muszkatołowa
  •  opcjonalnie potarty ser najlepiej oscypek lub inny aromatyczny ser
Wykonanie:
Obcinamy wierzch dyni, zostawiamy "czapeczkę", drylujemy w środku, wyjmujemy pestki i miąższ zostawiając ściankę grubości ok. 2-3 cm, miąższ kroimy na drobna kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki grzybki. Następnie gdy cebula i grzybki się podsmażą dodajemy dynie, przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką gałki muszkatołowej, dodajemy kawałeczek potartego korzenia imbiru i dalej smażymy. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gdy kasza wystygnie dodajemy ją na patelnię do pozostałych składników i mieszamy. Delikatnie solimy i pieprzymy wnętrze każdej dyni i nacieramy w środku czosnkiem, nakładamy farsz. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego nalewamy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy czapeczką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C, ok. 40 min z termoobiegiem. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy potartym serem.
Smacznego!